Co lze uvařit ze zeleniny pěstované na zahrádce

Zelenina by měla patřit mezi základ jídelníčku. Jak vybrat tu pravou? Doporučujeme kupovat takové varianty, které jsou pěstované v souladu s ekologickým hospodářstvím. Nebo si můžete zeleninu vypěstovat i na své zahrádce. A co si z ní můžete uvařit? Dáme vám několik tipů.

Lečo

Osvědčená a velmi chutná klasika. Navíc jde o jídlo celkem rychlé a jednoduché. Co potřebujete? Jsou to jenom papriky, cibule a také rajčata. To vše nakrájíte na kousky, vložíte do hrnce a necháte chvíli dusit, dokud zelenina nezměkne. Potom nechtě odpařit přebytečnou vodu, přidejte vejce a lečo je hotové. Pokud patříte mezi milovníky uzenin, přidejte nakrájený párek, točený salám, nebo klobásu. Podávejte s chlebem, nebo bramborem.

Chutná jídla z brambor

Brambory jsou pěstovány na většině zahrádek. Co si z nich můžete připravit, pokud je nechcete využívat jenom jako přílohu? Zkuste lákavý bramborák. Stačí vejce, majoránka a česnek a již můžete smažit. Nebo je pečte v troubě, což je zdravější. V ní můžete připravit i chutné francouzské brambory. Jde o zapečenou variantu, s přidaným vajíčkem a často také masem nebo uzeninou.

Zelná polévka

I zelí si lze vypěstovat na vlastní zahrádce. Potom není problém využít ho ve vaší kuchyni. V syrovém stavu poslouží jako základ asijské kuchyně, nebo jako základ salátů – třeba s koprem. Když hledáte možnosti tepelné úpravy, nechte ho kysnout a poté připravte zelnou polévku. Je jedno, zda preferujete variantu bílou, neb o variantu červenou. Obě jsou velmi chutné.

Grilovaná zelenina

V létě není nic lepšího. Uspořádejte grilovací párty a k masu připravte i zeleninu. Na gril poskládejte papriku, lilek, cuketu, cibuli, nebo třeba rajčata. Poté vše osolte a opepřete, pokapejte trochou kvalitního olivového oleje a dokonalá příloha, nebo veganské jídlo je na světě. Ochutnejte a neodoláte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *